آشنایی با بیماری توکسوپلاسموز (Toxoplasmosis)

این بیماری از انواع بیماری‌های انگلی است که با ورود تک یاخته ای به نام توکسوپلاسما گوندی Toxoplasma gondii» به بدن انسان‌ها و بسیاری از گونه‌های داران و پرندگان ایجاد می‌شود. این بیماری در مرحله اول خود را به شکل آنفولانزا نشان می‌دهد که دلیل اصلی آن وجود عفونت در بدن است، این انگل هم در بزرگسالان و هم در کودکان ممکن است به وجود آید.


توکسوپلاسما گوندی از آغازیان تک یاخته ای و از رده هاگداران با نام علمی، Toxoplasma gondii می باشد.

یک انگل اجباری درون سلولی است که میزبان عمده آن گربه است و قابلیت انتشار آن توسط مدفوع گربه می‌باشد اما قدرت آلوده کردن انواع مهره داران و داران و پرندگان را نیز دارد و در برخی کشورها در سِرُم خون تا یک سوم افراد بالغ، آنتی‌بادی این انگل مشاهده می‌شود که این امر نشان دهنده شیوع بالا و قدرت آلودگی این انگل است. مثلاً تقریباً ۱۱% افراد بین ۴۹-۶ سال در آمریکا دارای آنتی بادی علیه توکسوپلاسما می‌باشند.

آلودگی به توکسوپلاسما گوندی» در برخی افراد اهمیت دارد مثل خانم‌های باردار که می‌تواند باعث سقط یا عقب ماندگی جنین شود.

پزشکان معقتدند که توکسوپلاسموز عوارض زیادی دارد که یکی از آن ها اختلالات روانی است زیرا این انگل ممکن است بر رفتار فرد تأثیر بگذارد؛ این اختلالات معمولا به شکل افسردگی، اضطراب و اسکیزوفرنی خود را نشان می‌دهد. همچنین تحقیقات اخیر نشان داده است که انگل، آنزیمی با فعالیت هیدروکسیلازی (تیروزین و فنیل آلانین هیدروکسیلاز) تولید می‌کند.

این آنزیم ممکن است منجر به تغییرات رفتاری در بیماران مبتلا به توکسوپلاسموز شود؛ زیرا این اتفاق با تغییر تولید دوپامین - انتقال دهنده عصبی مؤثر در خلق و خوی، معاشرت، توجه، انگیزه و الگو‌های خواب - مشاهده می‌شود همچنین آلودگی به توکسوپلاسما در افراد جوان سبب ایجاد افسردگی حاد می‌شود که بسیار خطرناک است.


منابع : باشگاه خبرنگاران جوان، ویکی پدیا


Image result for ‫توکسوپلاسما گوندی‬‎


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها